Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Szüret a börtönudvarban

   Pontosabban inkább a szőlő feldolgozása folyik a börtönudvarában, mert a szőlőszedés a mai István király úton történik, a börtönőr szőlőjében. (A szüret idején Dezseőffy Emil utcának nevezték.) A megszedett szőlőt ide fuvarozták át feldolgozásra. A kép jobb oldalán - a bokor bal oldalán - a sutu, magyarul a prés látszik, rajta egy kalapos ember támaszkodik. A kalapostól balra a szőlődaráló van egy kádra rátéve. De itt van a borkészítés elengedhetetlen kelléke a hordó is egy négykerekű kézikocsira feltéve, hogy stabil legyen, szépen kiékelve.
   Börtön udvar? Hol is volt az? Volt ilyen nálunk? Bizony volt, az igazságszolgáltatás azt megkívánta, hogy börtöne is legyen a "Nagykátai Cs. és Kir. II. Osztályi Járás Bíróság"-nak. Valószínű, hogy börtön épülete együtt épült a Bíróság épületével 1902-ben.
   Ezen a képen a Bíróság épülete látszik hátulról, a börtön felől. Deszkakerítés választja el az udvart, az épülettől. Egy fészert is ragasztottak az épülethez, mert ez már a börtönhöz és a börtön őr lakásához tartozó udvar volt.


   A területen serény munka folyik, de bizonyára sejtik, hogy a kabátos, kalapos emberek nem a szüretelők. Látogatók ők, bírók, ügyészek, ügyvédek, a bíróságról sereglettek ki megszemlélni a munkálatokat, a kikapcsolódás ürügyén.
   Itt van egy csoportkép a bírósági látogatókról. Bal szélén az egyenruhás Máté János a börtönőr, hivatalos nevén a fogház főfelügyelő. Mellette áll id. Dr. Rigó Mihály ügyvéd. A többiek neve előttem nem ismert.


   A csoport mögött a börtön épülete látszik. Ebben lakott a mindenkori börtönőr is a családjával egyetemben és ebben töltötték le a Járásbíróságon elítéltek a kisebb büntetéseket. Mesélik, hogy egyes esetekben még este haza is mehettek - az arra érdemesültek - a kora reggeli megjelenés szigorú feltételével.
   A kép 1940 őszén készült.
   A börtön épülete már nincs meg, a Lidl áruház terpeszkedik a helyén.
   A képeket Lengyelné Dr. Máté Katalin őrizte meg az utókor számára.