Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Szódásüvegek

   Ezek a szódásüvegek is nagykátai emlékek, még a régmúltból, amikor még ügyeltek az egyediségre, a szépségre. Bizonyára ezek az üvegek nem keveredtek más szódagyáros üvegeivel, mert minden gyártónak meglehetett a maga, saját névre szóló, egyedi palackja.
   Ezek a szép palackok Luzsányi Károly szódagyáros tulajdonában voltak. Valamikor az 1920-as években gyárthatták ezeket. Luzsányi szódaüzemnek került elő eddig a legtöbb fajta szódásüvege. Gyönyörködjenek ebben a háromban ami eddig előbukkant.


   A " Pest-Pilis-Solt-Kiskun-Vármegye általános ismertetője és címtára az 1931-32. évre" című monográfia már a szódagyárat Luzsányi Károlyné nevén írja, valószínű, hogy özvegyi jogon üzemeltette már ekkor.  
   A Luzsányi szódaüzem a Kossuth Lajos utca 30. szám alatt üzemelt, de mára az épület eltűnt, másikat építettek helyébe.
   A zöld és a fehér üveget Kucza Péter gyűjteményéből fényképeztem.