Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Főzőtanfolyam résztvevői, 1946

   Vidám, fiatal hölgyek mosolyogva tekintenek ránk a fényképről. Mosolyognak, mert véget ért egy tanfolyam és sok mindent elsajátítottak a ételkészítés fontos tudományából, mert ugye néha egy házasság az asszony főztjén áll vagy bukik.
   A községünk elöljárósága szervezhette ezt a tanfolyamot, egyébként miért ülne közöttük a község jegyzője Pattantyús Ábrahám Gábor? Pattantyús úr mögött az akkori idők jól ismert orvosa áll, ő Dr. Jekkelfalvy Albert. Bizonyára az ételkészítés azon mozzanatairól tartott órákat, amikor szóba jöhetnek a bacilusok, a baktériumok és még az a sok kártékonyság ami az embert ételén keresztül zaklatja.
   A kép a Kastély-kertben készült. Háttérben látni az elég romos kastélyrészt, amit később le is bontottak. Ha Dr. Jekkelfalvy és a mellette balról álló hölgy (Bőti Erzsébet) között elnézünk akkor a szfinx fejéből látunk egy kicsit, két gyerkőc éppen nyaggatja a kőoroszlánt.
   Mindenki jól nézze meg a képet! Lehet hogy rajta van az Édesanyja, vagy a Nagymamája!
   Ezt a képet is Dr. Máté Katalin őrizte meg.