Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Tóth Kálmán borbély és fodrászüzlete

   Sajnos az üzletből, berendezésből nem sokat látunk, de én még őrzöm emlékeimben, hiszen kis gyermekként többször jártam itt, ha a hajam kurtítására volt szükségem. Izgalmasak voltak a hajlított vesszőből készített újságolvasók, melyből egy itt is látható a fogason, melyen a Pesti Hírlap van. Az üzlet padokkal ellátott váró felén végigfutott az a faborítás, ami a fodrászok mögött látható. S vele szemben voltak a székek a nagy tükrökkel, ahol a fodrászok dolgoztak. Akkoriban sok volt a vendég, az üzletben nem csak hajvágással hanem borotválással is foglalkoztak. A férfiak nagy része itt borotváltatta meg magát, hetente egyszer. Itt lehetett híreket hallani, általában a fodrász mindig bőbeszédű ember volt és mindenről tudott ami a faluban történt.
   Ez a borbély és fodrászüzlet a bazársoron volt, a kastély átjárótól jobbra. Az átjáró ma már nincs meg, befalazták, átalakították, üzlethelyiség lett belőle.
   A tulajdonos Tóth Kálmán volt, ő áll kép jobb szélén. Jobbról a második a fia Tóth Sándor, ö lett a Káló János veje és Palló Imre fodrásza. A többi fodrász neve előttem nem ismert.
   A kép 1927. augusztus 16-án készült.