Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Járási füzet

  A jegyzetem olvasása után Kucza Péter barátom átküldött nekem, egy Káló János által kiadott füzet borítójának a képét. Feltételezhető, hogy az irka egy korábbi kiadás és amikor évek teltével változott, füzetre módosult a név, ö is így nevezte a szép kiadványát.
  A füzet borítójának hátsó oldala is változott, ide a Nagykátai Járás térképe került. A térképet Szíjj Béla rajzolta. ( Legalábbis én így olvasom a nevét, nagy kinagyítással.) Ő is lehetett a tápiógyörgyei iskola tanára.
  Az is feltételezhető, hogy a kockás füzet hátulján maradt az egyszeregy.
  A szép borítót Kucza Péter adatai szerint Kiss József tervezte és rajzolta, aki a "A nagykátai járás történetét" is megírta, a füzet borító belső részében.
  Irka vagy füzet ma már egyre megy, de ha a fennmaradt kevéske példányok egyikét óvatosan kézbe vesszük, a nagykátai iskolatörténet remekbe szabott tárgyát tartjuk a kezünkben.