Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

A "Czigány Panna" szereplői

    A régi, egyre halványodó múltban a téli hosszú esteken nem televíziót néztek az emberek. Mégis igen jól meg voltak. Hogy mivel is foglalkoztak, azt én most le nem írom, mert igen hosszú lenne a szöveg. Csak egyet ragadok ki a hosszú sorból ez pedig a színjátszás.
    Községünkben több egyesület működött, ezek legtöbbjének saját társulata volt, melyek bizonyára minden évben új darabokkal jelentkeztek. Könnyű és mulattató népszínműveket adtak elő, a tisztelt publikum őszinte örömére.
    Több képnek a hátuljára - igen nagy szerencsére - szöveget is írtak, így tájékozódni lehet a társulat nevéről és az évről, melyben előadták a darabot.
    Eddig fellelt társulatnevek: KALOT, elnöke (egykori tanítóm) Lakos Géza, vagy a Nagykátai Földmíves Ifjak Önképző Egylete, elnök Kelemen Sándor. Volt társulata a KALÁSZ-nak, a cserkészeknek és a leventéknek is.
    Nagyon sok, a lentihez hasonló kép kerül elő a fiókokból.
    A kép hátulján a Következő ceruzával írt, de még jól látható írás található:
    Emlékül a Czigány Pannából, Jarábik Bözsike. Elnök: Lengyel János
    A kép érdekessége a készítésének helyszíne. Ugyanis itt látható -  ami ilyen képeknél nem igen fordul elő - a templom torony. A képet nézegetve, betájolva adódik a helyszín. A kép az egykori ARANY SAS vendéglő udvarán készült, amiből később a mozi lett. A vendéglőben színházterem is működött, itt is adtak elő a darabokat. Na, ne egy nagy színháztermet képzeljünk. A nagy vastag oszlopok még a mozi idejében is meg voltak, szünet idejében itt jártunk ki az udvarra.
    A kép az 1920-as években készülhetett.