Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

József főherceg

  1934 pünkösd hétfőjén avatták a nagykátai születésű szobrászművész Sződy Szilárd által megálmodott I. világháborús honvédemlékművet, Nagykáta hőseinek emlékére.
  E jeles eseményen József főherceg is megjelent, ki a korának népszerű, igen megbecsült embere volt. Hogy ki is volt ő?

  Ezt írja róla a Wikipédia:
  "Habsburg–Lotaringiai József Ágost főherceg (Erzherzog Joseph August Viktor Klemens Maria von Österreich; Alcsút, 1872. augusztus 9 – Rain bei Straubing, NSZK, 1962.július 6.), József nádor apai unokája, osztrák főherceg, magyar királyi herceg, honvéd tábornagy, felsőházi tag. 1918-ban királyi helytartó, 1919-ben kormányzó, 1936–44-ig az MTA elnöke, a Vitézi Rend emigrációs újjászervezője, és Horthy Miklóst követően annak második főkapitánya."
  Mint hadtestparancsnoknak a katonái előtt nagy tisztelete volt az első világháború különböző frontjain.
"Gyakran tartózkodott katonái körében, ismerte megismerte gondolkozásukat, és igyekezett javítani felszerelési, ellátási és higiénés gondjaikat. Magyar nemzetiségű egységeit hihetetlen katonai teljesítményekre sarkallta, ha a főherceg az ő körzetükben tartózkodott."

  József főherceg világos zubbonyban látható, kitüntetésekkel. Balról mellette ül Ney Géza vármegyei főjegyző.
  A képek hátterében a volt Könyvtár épülete látszik. A második képen egy elegáns, valószínű nagykátai hölgy látható. (Vajon ki lehet?) A háttal álló férfi a Frontharcos Szövetség egyenruháját viseli.
  Még több József főhercegről itt.