Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Palló Imre látogatása

   Palló Imre - nemzetünk neves énekese - rendszeresen járt Nagykátára, azon egyszerű okból, hogy a frizuráján igazíttasson. Pándon voltak birtokai és mivel legközelebb fodrászt csak Nagykátán talált a bazár soron, így alkalom adtán átkocsizott. A kép is azt a pillanatot örökítette meg amikor hintója mellett fodrászával Tóth Sándorral társalog. Palló Imre a sétapálcás, világos ruhás úriember. Mögöttük az elhanyagoltnak látszó Honvéd-emlékmű kerítése látszódik.
   Palló Imre egy székelycsalád gyermekeként jött a világra 1891. október 23-án.
Alapiskoláit Székelyudvarhelyen végezte, majd Kolozsváron érettségizett. Ezek után Budapesten folytatta a tanulmányait a Zeneakadémián. A Nagy Háborúban berukkolt katonának. Leszerelése után az Operaház szerződtette, melynek tagja volt 1917-1978-ig, haláláig. 1934-ben örökös taggá választották. Szép bariton hangjával bejárta Ausztriát, Németországot, Olaszországot, Egyiptomot és az Egyesült Államokat. Kodály Zoltán a népdalok mesterdalnokának nevezte. Az Operaházat 1957-59-ig igazgatta.
1967. évben ez a kiváló művész nyugdíjba vonult.
   1978-ban Budapesten lehelte ki lelkét. Sírját a Farkasréti temetőben találjuk.
   Ez a nyilvánosan még nem közölt kép, 1942-ben készült. Ekkor az énekes 51 éves volt.