Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

A nagykátai állomás átépítés előtt

  Az elképzelésem az volt a blog beindításakor, hogy "újkori" képeket nem igen rakok fel, esetleg néha-néha kivételt teszek. Itt az első kivétel!
  Az állomásról a képeket a vonal villamosítása - hetvenes évek eleje - után és az épület felújítása - 1990-es évek eleje - előtt készítettem. Most már látom, hogy hiba volt a dátumot nem ráírni, mert az idő múlásával feledékennyé válik a halandó.
  Ekkorra már a majd' 100 éves hatalmas, gyönyörű galagonyafákat tőből kiirtották, a villamosítás követelményeként. Később találkoztam az egyik mérnökkel, aki azt mondta ma már nem irtanák ki a fákat, van egy módszer amivel ez elkerülhető.
   Tényleg, van még szép hazánkban fával körbevett állomás?
  A képen egy nagyon csúnya, az eredeti szépségére nem is emlékeztető, minden díszétől megfosztott állomásépület látható. Zordságát, elhagyatottságát, a tél jelenléte is fokozza, amire némiképp a fekete-fehér színek is rásegítenek.
  Az egykori gondos, precíz, mérnöki munka semmibevevését mutatja, hogy az épület egyik díszét, a háromszögletű oromfalat valamikor lebontották. Az egykori épületsarkok dísztégláit bevakolták. Az utca felőli oromfalat nem tudták lebontani, mert ebben volt a lépcsőház, melyben a két szolgálati lakásba lehetett felmenni és a padlástéri bejáró is itt volt, a padlástér szintjén.
   Az utca felőli képen jól látható az épület 20-as évekbeli megtoldása.
   Sínek felől nézve a jobb oldali teraszos lakásban a mindenkori állomásfőnök lakott, a bal oldaliban a forgalmista, természetesen mindkettő a családjával. Szemben az állomással, a közút másik oldalán szép kert is volt biztosítva a lakóknak, állatok tartására alkalmas ólakkal. Ma ez a buszmegálló parkja.
  A helyiségnév itt - a kor szokása szerint - neonnal kivilágítva. Balra tőle az állomási trafik előtetője, a 40-es években az IBUSZ, később az UTASELLÁTÓ üzemeltetésében. Még balra az UTASELLÁTÓ kisvendéglő épülete látszik a terasszal. A utca felőli képen az épület mellett, egy odarakott bodega is látható, abban árulták a hónap elején az autóbuszbérleteket.
  Ugyanezen a képen már látható - a bal oldalon - az új forgalmi szolgálati épület  kis része is, melyben az állomásfőnök irodája helyet kapott, itt van a kazánház és más raktáraknak is itt jutott hely. A felújítás utáni épületben már az alsó szint teljes egészében az utasokat szolgálta.
  Hogy az utasok - vagy csak állomási őgyelgők - neveletlenebb kis része, a majd felújított épülethez hogyan viszonyult, az a rendőrségi hírekbe tartozna.