Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Ökörerő

    Ha a lóerők már nem működnek az ökörerők még segíteni tudnak. A kép a mai Jászberényi úton készült, nagyjából a Mátray Gábor ált. Iskola ( Vásártéri iskola.) előtt. Családi elbeszélésből tudom, hogy a Nagykáta - Jászberény között közlekedő menetrend szerinti autóbusz ( 1926 óta, Strompf Pál a tulajdonos) Egreskátánál elakadt. Hogy a hó miatt, vagy műszaki okokból az már nem tudható. A lényeg, hogy a Keglevich birtokból 10 szép címeres ökröt kaptak, így száguldottak be a nagykátai MÁV állomásra. Nem gondolom, hogy az utasok elérték a vonat csatlakozást, legalábbis azt nem amire igyekeztek.
     A kép külön érdekessége,hogy egy lengyel katona készítette, amikor menekültként az iskolában voltak elszállásolva. A családom tőle kapta.
     A kép mérete 8,5x6 cm. készülhetett 1939 vagy 40 telén, készítője: Jozef.