Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

MÁV állomás

    Az utazni vágyó közönség a gőzös begördültét várja. Ragyogóan sütött a nap, erre utalnak az árnyékok. A megnyúlt árnyékokból következtetve, délután van, úgy 3 óra környékén. A kép feltételezhetően 1927 őszén készült, a kép hátuljára írt jegyzetek alapján. Késő ősz lehet, enyhe még az idő, hiszen az urak egy része még zakót visel. Mások már télikabátot öltöttek. A sétapálca divatját is megfigyelhetjük, hiszen az előtérben lévők közül kettő kezében is ott van. Feltűnik egy térdnadrág is, fehér harisnyával. A berliner kendős asszonyság mintha kisgyermeket ölelne, melegítené a kendő alatt.
    Az asszonyság háta mögött lévő kerítés a Resti kiemelt teraszának kerítése. Az állomás épületei nem is látszanak a hatalmas galagonya fák lombjától. Úgy tűnik mintha nyírták volna, pedig nem. Az első vágányon néha áthaladó gőzös alakította ilyenre.
    A hatalmas fákat a villamosításkor tarolták le 1990 tájékán. Pár évre rá egy vasúti mérnök mondta nekem, hogy már nem vágnák ki a fákat, már más megoldást találtak ilyen esetekre. Késő bánat.
    Az eredeti kép mérete: 4,5x6cm. Készítője ismeretlen.