Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Gyóni Géza utcai ház

   Egy romantikus fotográfia a vasútállomással szembeni utcából. Egyetlen ház városunkban ahol puttók, angyalfejek díszítik az ablakszemöldököt.
   A hölgy szép hosszú ruhában, fölötte elegáns nagy gombos köpenyt visel. Férje vasutas ruhában, nagy tisztelete volt ekkor még az egyenruhának.
   Állami alkalmazott, jó fizetéssel, nyugdíjjal!
   A hátrább álló mellényes, szikár alak – nagy kinagyításnál látni – békés szemlélődéssel pipázgat.
   A két lányka - mintha ikrek lennének - fogják egymás kezét.
   Az 1990-es években valakitől azt hallottam, hogy vasúti ruhás férfi Kosztolányi nevű állomásfőnök lehet. Itt laktak ebben a házban.
   Ez az utca a vasútépítés után alakult ki, mert egy korábbi bejegyzésemben bemutatott térképen még nyoma sincs.
   Az utóbbi években egy építési vállalkozó, az udvarban lakásokat épített, az épületet és a kovácsoltvas kaput, a kerítést, e kép alapján helyreállította.
   A kép mikor készülhetett? Csak találgatni lehet! 1920-as évek? Vagy még előbb?
   Az eredeti kép mérete 14x9 cm. Készítője ismeretlen.