Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Kereszt a tér végében

   Az előző jegyzetemben írtam: „A templom előtt - a régiek emlékezhetnek még rá - egy kereszt is állt. Itt a képen is ott van, de a nagy szürkeség miatt csak felsejlik a templom tengelyének, a főbejáratnak irányában.”
   Hogy a kereszt valóban ott volt, most ezen a képen bemutatom.
   A tér, az előző képhez viszonyítva teljesen átalakult, mert a piac a Kossuth Lajos utcába költözött. Itt, megszűnve eredeti funkciója, pihenőparkként élt tovább.
   A kereszt addig a helyén volt amíg, az ÉMÁSZ nem építette oda a székházát. Akkor - útban lévén - elszállították, áttelepítették. Hogy hová, azt pontosan már nem tudni, nem akadtam olyan emberre aki ezt elmondta volna. Leginkább a Kázmér utcai kereszt hasonlít rá - amit az Epresből telepítettek át, a 70-es években - melyet 1909-ben emeltek, az eredeti helyén.
   A kép talán a 60-as évek elején készülhetett az ÁFÉSZ irodák ablakából, a volt zsidó templom emeletéről.
   A képet a Nagykátai emlékek oldalról kölcsönöztem.