Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Az operett zenekara

   Nagyon sok kép maradt fenn a nagykátai színjátszó csoportokról, mert hiszen nem igen volt akkoriban olyan egyesület, csapat vagy bárminemű közösség, aki ne rukkolt volna ki a ráérős téli estéken, egy-egy szórakoztató népszínművel, színdarabbal, a maguk és a nagyérdemű publikum szórakoztatására. Ezeknek rendszerint fergeteges sikere volt, így komoly helyet foglaltak el a községünk kulturális életében. A színházi előadások és a bálok voltak a legfőbb téli esti események.
   Mint írtam nagyon sok fénykép - csoportkép marad fent az előadások szereplőiről. Na de ezeknek egy része zenés darab volt, ahol zenekarnak is kellett lennie. Ezt is község lakóiból oldották meg, hiszen csak kerültek zenetudású emberek is.
   A most bemutatott kép azon ritkaságok közé tartozik, amely a színdarab zenekarát mutatja be, nem a színészgárdát.
   1948 telén a nagykátai cserkészcsapat bemutatta a "Fiatalság bolondság" című operettet. Bizonyára nagy volt a siker, ezt bizonyítja az alábbi kép is.
   A zenekar tagjai: a zongoránál: Fogler Józsefné, tőle jobbra a mindenki által szeretett Gedai Gyula és a jobb szélén álló ember Máté János. Sajnos a többiek neve általam nem ismert.
   A képet Dr. Máté Katalin őrizte meg.