Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Üdvözlet Nagykátáról

   A megmerevedett pillanat köszön vissza erről az igen jó minőségű képről, mely a korabeli nagykátai fő utcán készített a fotográfus. A lovak unottan, egykedvűen, betakarva lópokróccal várakoznak, a sietős lépés megáll a levegőben, a fagyott sár, s a hófolt sem olvad tovább. Fagyos téli délelőtt jár az idő, bágyadt árnyékokkal.
   A takarékszövetkezetnél - a mai földhivatal - némi mozgolódás látszik, merthogy a kép bal szélén lévő épület - ma is álló építmény - arra szolgált. Vagy a Járásbíróságon van dolguk az atyafiaknak csak a napos oldalra húzódtak némi napsütés okából? A jobb oldalon némileg látszódó Bírósági épület amúgy sem kellemes hely, jobb ha messzebb van tőle az ember fia.
   De hol a posta épülete?
   Az még nem épült meg, itt még egy régi nádfedelű házacska leselkedik át fakerítésen, azon a helyen ahová majd a posta épülni fog. A távolban, ahol látszólag összeszűkül az utca, emberek és szekerek is igyekeznek valahová.
   A fotográfus rosszul jegyzetelt, mert azt írta a Levelező - lapra, hogy Vasut utcza. Pedig nem ez volt a neve! Igaz, hogy ez a  széles utca arról jön, de ez a szép nevű Erzsébet - királyné utca. A népszerű Sisi királynénkról elnevezve.
   A képeslap érdekessége, hogy 1907. július 3-án szerdán, dobták be a Budapest - Gyulafehérvár között közlekedő vonat postakocsiján lévő levélszekrénybe, amikor a szerelvény megállt a nagykátai állomáson. Ezt meséli a hátoldalán lévő pecsét.
   Ezt a remek lapot Weisz Lipót, korának népszerű kiadója,  fotográfusa fényképezte és adta ki. Nagykátáról 16 képeslapot készített .Ő vagy a segédei végigfényképezték a Kárpát-medence településeit, így maradt fenn nagyon sok értékes régi kép a századfordulót követő évekből.
   Forrás: Kucza Péter képeslap gyűjteménye.