Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Kőkert utca

   1881-ből származó térkép látható az "Egy régi térkép"c. jegyzetemben. Azon látszik, hogy már akkor megjelenik egy utca - szinte mérnöki vonalzóval húzva - a kastélykertjéből kihasítva, párhuzamosan a fő utcával. Egy átkötő utcát is terveztek, nagyjából a közepe felé, de ez a jó ötlet - ma már tudjuk - nem valósult meg. Az újonnan kialakított utcában még csak egy ház rajza látszik.
   Az új utcának nevet is kellett adni, mert ugye van az adminisztráció, a nyilvántartások, de nem árt ha a postás is megtalálja akit keres.
   Tehát az újonnan létesített utcának nevet kellett adni - ami a jelek szerint a Kőkert utca nevet kapta, hogy mi okból, az bizony a feledés tengerébe veszett.
   Bizonyíték az elnevezésre az 1915 júniusában a frontról érkezett képeslap melynek a címzéses oldalát itt bemutatom. Egy másik képeslapon a házszám is szerepel 683. Több képeslap is érkezett akkoriban erre a címre, Gallai Balázs és özv. Gallai Andrásné címére. Az édesapa és a nagymama címére, írta a katona Gallai Balázs.
   A Kőkert utca idővel többször át lett keresztelve. A Zárda felépítése (1928) után kaphatta a Zárda utca nevet, majd bizonyára az 50-es években kapta az Úttörők útja nevet, majd nem régen ismét Zárda utca lett a neve.


   Az alant lévő szép fényképen, Gallaiék házát láthatjuk a Kőkert utcában.
A fénykép készítésének a korát is tudjuk, 1914 ősze. A kép bal oldalán láthatunk egy újszülöttet, aki a keresztségben Gallai László nevet kapta. Nagy a valószínűsége, hogy a keresztvíz alá az a lányka tartotta, aki a képen is fogja. A fiatalemberek és mindenki ünnepi viseletben, lehet, hogy éppen a keresztelő van a háznál?
   Ha megfigyeljük a képet, a csoport mögött kerítés húzódik, abba kapaszkodva leselkednek befelé páran, ők az utcán vannak. Majd az utca túloldalán is látjuk a kerítést és a mögött van a Gallaiék háza.


A képeket Dr. Gallai Mária fényképes ládikája őrizte.