Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

A két rendkívüli ember

Dezseőffy Emilt (1850-1922) választották főszolgabírónak, a kecskeméti felső járásba, amibe beletartozott nagykátai járás is. A szolgálata 1875. november 7-én kezdődött. Olyan népszerű volt, hogy negyven év után (1915) vonult csak vissza a szolgálatról. Önszántából, nem leváltás miatt.

Községünkben nagy volt a népszerűsége, mindenki kalapot emelt neki. A legenda azt írja, hogy éjjel-nappal tárva-nyitva volt az ajtaja. Soha senkit el nem küldött, mindent elintézett, az igazság útján. Jó szív is dobogott a mellében, a szegény sorsúakat támogatta. Többek között alapítványt is hozott létre, hogy a iskolás gyerekeknek ruhájuk-cipőjük ennivalójuk legyen. Igyekezett, hogy iskolák épüljenek a községünkben és a járásban is. És még nagyon sok mindenben benne volt a neve, a kedves feleségével is Dezseőffy Emilné Pilisy Máriával (1855-1913) remek párok lettek. Együtt mentek az igazság és a jószívűséggel az életúton.

A Dezseőffy-kúriát – a család lakóhelyét – korábban képpel mutattam be ITT.

A Dezseőffy házaspár

Dezseőffy Emilné, Margit, Katicza és Ilonka lányuk