Ezen a helyen régi nagykátai fotográfiákat, anekdotákat és saját helytörténeti írásaimat találhatja az idelátogató. A fotók pillanatait, valakinek a kezében lévő, akkor még igen ritka, fekete csoda masina rögzítette. A fényes papírlemezek valahol egy fiók rejtekén, féltve őrzött dobozban élték át az évtizedek távozásait. Saját arcát senki ne keresse a képeken, mert azok csak a nagyapa, dédapa koráról mesélnek.
Múltidéző képek még lehetnek másnál is, családi albumban, politúrozott ládikában. Ha ott maradnak elvésznek a helytörténet számára. Ha kölcsönkapom, szívesen közlöm.

Egy elegáns vendéglő

Bizonyára talán még lesznek olyanok, akik még emlékeznek a Park vendéglőre.

A Földmíves Szövetkezet, vagy az ÁFÉSZ megvásárolta a romos zsidó templomot. Szépen átépítették, az alsó részében étterem, az emeleten irodák lettek.

Úgy tudom, hogy a "Park vendéglő" 1963-ban tárta ki az ajtaját. Amennyire lehetett, remek szórakozóhely – különösen hétvégén – lett belőle. Zene is zengett, táncolni is lehetett. Hamarosan "Oszlopos"-nak nevezték a vendégek. (Sok oszlop volt a teremben, amiknek tartani kellett a plafont.)

Bemutatok egy fényképet, ami a kezdet kezdetén készült. Elegáns vendégek vannak rajta már a nyitáskor. Elárulom, hogy tulajdonképpen nem vendégek, hanem az ÁFÉSZ vezetői és az irodista hölgyek.

Ők vágták el a szalagot: Gáti Károly elnök, Major Gyula kereskedelmi vezető, Babucs József számviteli vezető, Ágnelli János vendéglátó vezető, Epresi Ernő kirakatrendező, Bene Károlyné könyvelő, Halápi Mária titkárnő.

A pultnál: Balis Olivér üzletvezető, Fejős Matild a felesége, és Varga Béláné felszolgáló.

A terem másik részének vendégei: Kőszegi Márton, Gulyás Imréné, Bazsó Izabella, Ágnelli János és Virág Zsuzsa. Zenészek is vannak a háttérben.

A kedves hölgy akitől kaptam a képeket és felsorolta a neveket is: Szabóné Krámli Zsuzsanna

Dezseöffy-kúria

Egy szép régi képeslap. A fotográfus szépen kifestette, így lett színes. 

Dezseöffy Emil főszolgabíró és családja lakott ott.

Ma már az épület jócskán megváltozott. Lefaragtak a házból vagy öt métert és az épület végében ott a Vodafon ügyfélfogadása. Az épület további része az Önkormányzaté.

A képeslap felirata hibás, hiszen az épület akkor az Erzsébet királyné utcán volt.

( Később a Rákosi Mátyás utca és most Dózsa György utca.) 

A Dezseöffy utca beletorkolott az Erzsébet királyné utcába.

A képeslap Kucza Péter gyűjteményéből való.